Kunstløp på Mjøsa

Hei! Jeg stikker innom for å si hei og vise frem bilder fra en fotografering! Denne helgen var jeg i årets første bryllup, årets første fotografering. Det er en fryktelig stille tid for fotografer, disse første månedene fulle av snø med lite lys. Kundene er blakke og familiebildene ble tatt før jul. Derfor er ethvert oppdrag, og spesielt et bryllup veldig velkomment! Jeg gruet meg veldig fordi jeg skulle kjøre bil, og det var en sporete, glatt og mørk vei dit. Som dere kanskje husker fikk jeg lappen i sommer, og fordi vi ikke har bil selv har jeg ikke fått øvd noe særlig på vinterføre. Jeg er alltid nervøs før bryllupsfotograferinger og det er egentlig bra, det gjør meg skjerpa, men det tok nesten litt overhånd denne gangen. Men den gode nyheten: Det gikk skikkelig bra! Jeg kjørte til, og i løpet av denne kjøreturen kom sola frem og Mjøsa blinka så fint til meg på veien. Det var en nydelig vielse, med et kjempeforelska brudepar, vi tok bilder i vakre omgivelser med Mjøsa i bakgrunnen, jeg fikk med meg begynnelsen av festen og kjørte hjem, langt under fartsgrensa, men jeg kom meg helt hjem. Og for en mestringsfølelse! Gleder meg til å vise dere bilder herifra!

Først viser jeg dere disse, de er nesten ett år gamle, så på tide å gi de litt ekstra oppmerksomhet:

Jeg fikk en mail om dette fotooppdraget og kjente det bruse i hjertet. Noen ganger får man oppdrag i fanget som minner om en drøm. En kunstløper + Is på Mjøsa, i strålende sol. Blått, kaldt og vakkert. Og for en STYRKE. Jeg lot meg mektig imponere, hun var nervøs fordi isen ikke akkurat var glattpolert og ganske ruglete, men hun snurret rundt som om det var ingenting. Det er dette som gjør jobben min til drømmejobben!

m.

Tenk at jeg ikke har vist dere dette før. Min store stolthet som nå minner meg på kunsten og hvor viktig den var og er, selvom den akkurat nå er på pause. Dette prosjektet er bachelorprosjektet mitt og fortjener en introduksjon.

Som noen av dere kanskje vet er jeg utdannet på Kunstakademiet i Trondheim. Mine tre år der, hele bachelorgraden, var magiske, morsomme, vanskelige, veldig utfordrende og superchille i bølgedaler og samtidig. Fra før av hadde jeg en utdanning fra Norsk Fotofagskole, ettårig kunstfotografi. Jeg begynte med foto lenge før dette, og utforsket kommersielt, studiofotografi, levende bilder også videre. En liten funfact er at jeg lenge var fast bestemt på å aldri begynne å ta bilder av babyer og brudepar, men mange ting har gått opp for meg siden den gang og jeg trives veldig i jobben min nå, som jeg håper vil utvikle seg i mange retninger.

Etter et år på fotofagskolen (og et år imellom der) var jeg så gira på å prøve alt mulig annet enn foto da jeg startet på kunstakademiet. Jeg gjorde blant annet et spennende prosjekt med bilder printet på tallerkener, jeg malte, jeg sydde masse, jeg var masse forvirret. Så kom tiden hvor vi måtte begynne å tenke på sluttprosjektet, og jeg følte meg lenger unna meg selv enn noensinne. Jeg savnet fotografiet, jeg savnet alt jeg kjente da jeg fant mitt eget fotospråk.
Så jeg tok alle fotografiene mine, altså jeg mener alle. Av blomster, av julaftener, frokoster, katter, meg selv, andre, naturen, skogen, sengetøyet, fra mitt første kamera og videre fremover. Så gikk jeg igjennom, ett og ett, det gikk fort å sortere ut de som hadde en viss kunstnerisk / estetisk verdi, alle disse printet jeg ut og jeg fylte hele atelieret mitt med. Så begynte jeg å se, lete, etter en sammenheng? Jeg fant par, grupperinger, trekløver, større grupper. Det morsomme med dette var variasjonen. På dette tidspunktet klarte jeg ikke å få grep om hva som var “min greie”. Jeg elsker å ta bilder til instagram, gjerne av arkitektur, med mobilen. Eller av bananskall på bakken, generelt alle ting som ikke hører hjemme et sted, en ballerinasko liggende på en søppelkasse på togstasjonen, middagspølser på en benk i markveien. Jeg elsker også de spontane selvportrettene, analoge festbilder med blits! Digitale macrobilder av døde blomster. Planlagte og iscenesatte fotografier av modeller. Dette prosjektet var et forsøk på å knytte alt sammen, noe jeg ikke trodde var mulig. Med en rask telling nå, har jeg brukt minst åtte forskjellige kameraer til disse bildene.

Resultatet er altså dette, først min første soloutstilling hos Cyan:galleri i Oslo, en vernissage med mange oppmøtte, et eventyr med røde kinn, av å være overveldet og ha drukket rødvin. Og ikke minst: boka. 144 sider, 5 kapitler, 99 fotografier og 13 små tekster. Printet og håndsydd av meg selv.

Det er dette som er mitt hjertebarn. Og det var vondt å legge det på hylla for fire år siden. Men jeg vet at kunsten er der, jeg tror ikke det kommer en eksplosjon av inspirasjon og produktivitet med en gang jeg tar i den, men med litt oppvarming skal vi bli gode venner igjen. Men i riktig tempo, med riktig mengde press. Jeg skrev så mange søknader, og jeg fikk så mange avslag etter kunstakademiet. Det gjør vondt for en som tar alt personlig, og møter flere store utfordringer i livet helt samtidig. Kunstnere er ofte såkalte bekymringsløse og rotete mennesker som drikker øl i stedet for å betale husleia, og det er kanskje det som skal til for å ta den sjansen det er å satse på noe så vilt. Jeg er ikke bekymringsløs og livredd for å ikke ha penger til husleia, men det betyr ikke at jeg ikke er kunstner, heldigvis.

Januar 2019

Hei! God tirsdag :) I dag har jeg vært i svømmehallen! Det er minst ti år siden sist.. Det var litt digg og litt rart, jeg synes alltid det er vanskelig med nye ting. Er alltid redd for å gjøre noe “feil”, at folk skal synes jeg ser dum ut. Og det er jo irrasjonelt og heldigvis er jeg hundre ganger bedre enn jeg var for bare noen år siden. Jeg forhørte meg med samboeren min før jeg dro “Hvor skal jeg henge håndkle? I svømmehallen eller i garderoben eller i dusjen?”. Men jeg har en liten tanke for året og fremtiden om å komme meg enda lenger vekk fra denne frykten og trosse den litt etter litt. Det jeg husket fort er hvor utrolig sliten og tung i hodet jeg blir av å være i vann. Så nå prøver jeg å jobbe, sitter stort sett her og stirrer, ikke minst har jeg sjekket fb/insta kanskje.. tolv ganger de to siste timene. Litt ærlighet her fra meg i dag!

Januar er over og sorrynotsorry, men det er jeg glad for. Jeg prøver å omfavne nåtiden og ikke alltid lengte etter noe annet. Men denne kulda og mørket gjør noe med oss. Og fort kan man tro at alt i livet er feil, helt til man kommer på at det januar og den leier nedstemtheten i hånda. Men det betyr ikke at det har ikke vært fine stunder også, de kommer her:

IMG_20190101_122436_716.jpg
IMG_20190101_220215_254.jpg

Etter desember pleier jeg å være SÅ klar for å bli kvitt jula, men i år lot jeg den ligge bare litt til, ikke helt klar for å gi slipp. Etter å ha vært tom for strikketøy et par dager kom jeg igang med Vilna leggvarmere, de ble superfine! Gleder meg til det blir litt mindre dritkaldt og jeg kan bruke de til skjørt og strømpebukse.

IMG_20190105_103051_218.jpg
IMG_8556.jpg
IMG_8547.jpg
IMG_20190105_105246.jpg

Vintersola sniker seg inn vinduet og jeg elsker hva den gjør med leiligheten, alt blir liksom magisk. Har dere sett Mopsen min? Han er i keramikk, og er en vase, fra Quail, kjøpt hos min nye favorittbutikk “Draumefangst”, en perle gjemt på Nesodden. Denne tror jeg at jeg skal skrive om senere. (Den rosa koppen der oppe er også derfra!)


Forresten fikk jeg alle Mummi-tegneseriene til jul av samboeren min. Så utrolig koselig og jordnært.

IMG_20190105_193641_862.jpg
IMG_20190113_153357_207.jpg

Jeg bestemte meg for å ikke starte på noe stort strikkeprosjekt etter juleinnspurten, men så stod jeg med “Egostrikk”-boka (Lene Holme Samsøe) i hånda og jeg har lengtet så fælt etter denne genseren, så det måtte bare skje!

IMG_20190109_165149_759.jpg
IMG_20190118_161457_850.jpg

Lyset - Det viktigste for en fotograf <3

IMG_20190111_093857_036.jpg

Det har også blitt endel lesing i januar, det er fint! Strikkingen forstyrrer dessverre litteraturen litt, da det er umulig for meg å gjøre begge deler. Det er mitt hverdagsdilemma når jeg har en ledig stund for meg selv. Bok eller strikketøy. Tommel opp til den her forresten!

IMG_20190120_113245_903.jpg
IMG_20190120_124805_733.jpg

En søndag ble det tur på antikkmesse, en hall full av skatter! Jeg kjøpte en plate (ikke denne, men Joni Mitchell) og en porselens-sel (den hadde uimotståelige søte øyne).

IMG_20190120_153256.jpg
IMG_20190129_133523_236.jpg

Balanse dere, vanskelig, men viktig. Jeg lærer noe om dette hver dag. Jeg kjemper for en hverdag hvor det er plass til rugbrød OG sjokolade. Jeg bakte Sarah Bernard for første gang, den blir jo ofte brukt som en julekake, men å vente til desember 2019 ble uaktuelt. Det ble et stort fullt brett som skulle pakkes ned i fryseren. Men med litt somling ble de liggende i kjøleskapet, og uten at vi klarte helt å forstå hvorfor var det plutselig tomt. Opsi.

IMG_20190130_140715_517.jpg

Nå er det bare en vrangbord og to armer igjen på denne, gleder meg såå til å ha den på! Har kjøpt både matchende neglelakk og lebestift, ny favorittfarge <3

IMG_20190127_101324_535.jpg

Avslutter med den her og stålsetter meg for februar. Denne er til dere <3 Fra Rupi Kaur sin bok “Melk og Honning”


2018 II/IV

Hei! Forrige mandag gjorde jeg noe gøy… jeg var nemlig hos tannlegen! Og det er mye man skal lære i løpet av et liv, jeg har nå lært leksa mi om at åtte år er for lenge å vente mellom hvert tannlegebesøk. Så nå er det tannlegemaraton for å ordne opp i alt som er gæren, og det tar litt mye av energien min om dagen.

Over til oppsummeringen av 2018, del 2!

April

IMG_20180415_203854_552.jpg
IMG_20180407_182216_314.jpg

April og våren gjør sitt inntog, endelig. Vinteren 2018 var lang, det føltes ut som snøen lå evig. Lite visste vi om sommeren vi hadde i vente. Ikke minst kjenner man endelig at dagene blir lengre og sola lyser lengre utover kvelden. Vi feiret også bursdag til samboeren min.

IMG_20180412_115209.jpg
IMG_20180420_085746.jpg

Vårtegn<3

IMG_20180412_181842.jpg
IMG_20180412_175700_653.jpg

Balkonghagen fortsatte å vokse, det gikk fortere og fortere, smått begynte jeg å venne plantene til å være ute, en tidkrevende prosess med å ta alle disse pottene ut og inn hver dag.

LRM_EXPORT_20180429_214628.jpg
LRM_EXPORT_20180429_213532.jpg

Vi besøkte en tretopphytte og våknet under åpen himmel <3

Edvardmfam080418_091-Edit-2.jpg
Edvardmfam080418_007 (1)-2.jpg

Det ble også en nyfødtfotografering, et hasteoppdrag fra en kollega som var blitt syk. Utrolig fint og morsomt.

Edvardmfam080418_099 (1)-Edit-2.jpg

Mai

IMG_20180501_131224.jpg
IMG_20180513_104121_064.jpg

Mai, måneden som begynte med snørester og endte med 30 grader. Genseren vokste stadig, men ble satt på pause på grunn av en baby som var på vei og trengte et teppe.

IMG_20180515_134300.jpg
IMG_20180515_110543.jpg
IMG_20180517_214135_659.jpg

Sol, jordbær, plantene har kommet ut og vi feirer 17.mai på meget rolig vis.

IMG_20180522_124528_148.jpg
IMG_20180521_120013_280.jpg

Tur til Nesodden for å passe hunden mens mor og far er på ferie. Deilig med noen dager uten andre plikter enn å lufte en gammel hund som ikke orket å gå så langt lenger. Dessverre levde ikke denne hunden så mye lenger, hun ble borte i løpet av sommeren. Det er alltid vanskelig å miste en nær venn, og Foxi var intet unntak. Det er alltid rart å komme inn døra hjemme og ikke møte en logrende hale.

IMG_20180529_132856_076.jpg

Vi nyter balkongen til det fulle, jeg sitter der all den tid jeg kan! Jeg finner også ut hvor enkelt det er å lage iskaffe med nespressomaskin og drikker det all day, everyday.

IMG_2436.jpg

Årets første bryllup, en jente som var glad i hunder, og en konfirmant, tre fine oppdrag på samme sted, femten minutter å gå fra inngangsdøra mi! Egentlig litt spennende at disse bildene er såpass forskjellige til å være fra samme sted. Jeg utvikler meg stadig og eksperimenterer med uttrykk og farger.

IMG_1037.jpg

Juni

IMG_9231.jpg
IMG_20180610_084550.jpg

Lilleliljebabyteppe er ferdig, og blir overlevert til en bitteliten baby, vår tredje niese. Nytt liv er magisk <3 Innspurt på genseren.

Kveldsturer i sommerlyset

IMG_20180611_105010_589.jpg

Jeg har bursdag, får frokost i postkassa, og flere buketter blomster.

IMG_20180618_131258_452.jpg

Og ikke minst dere.. JEG FÅR LAPPEN! Det føltes så umulig, jeg brukte så mange kjøretimer, det tok åtte måneder og jeg følte meg så sykt ikke klar, sikker på at det aldri kom til å gå. I løpet av oppkjøringen bannet jeg høyt og ropte “Nå går det ikke!!”, sensor roet meg ned, fem minutter senere tråkket hun ned bremsen hun hadde på sin side, og når hun etterpå nølte og sa "Jeg tror jeg sier at det er godt nok” skjønte jeg ingenting. Det har fortsatt ikke gått opp for meg, hver gang jeg kjører alene tenker jeg “Tenk at jeg har lappen, det er helt sjukt”. Livsvisdom fra meg: Ta lappen når du er 18, jeg lover du kommer til å angre hvis du ikke gjør det.

IMG_20180617_110241.jpg

Sommerens andre bryllup <3 Sjøbilder, perfekt lys!

IMG_2866.jpg

På juni sin siste dag fikk jeg være med på en åpningsmiddag for Mjøsgårdene på Sveinhaug gård. Et magisk oppdrag på en nydelig gård ved sjøen. En kombo av matfotografering, stemning og kveldssol, bedre blir det ikke <3


2018 - I/IV

Hei og god søndagskveld!

Dagen i dag har vært som en søndag skal være. Inkludert bok + sofa, plantasjen, en kaffe+bolle på et utsiktspunkt, småpusling. Planen for resten av kvelden - en god gryte (rester fra en annen dag - elsker rester), en god tv-serie og strikking!

Her kommer første oppsummering fra 2018 :)

Januar

IMG_20180103_141011_742.jpg
IMG_20180104_081810_650.jpg

2018 var virkelig året hvor strikking ble viktig for meg, og kanskje litt altoppslukende. Jeg strikket min første genser til julen 2017, den fikk en intens innspurt og romjula ble så utrolig tom uten noe å bruke fingrene til. Så etter det har jeg ikke gått en stund uten et strikketøy klart.

IMG_20180107_122923_881.jpg

Vi fikk langrennsski til jul, dette er altså mitt første par med nye langrennsski noensinne. Allerede første helgen kom vi oss opp på hytta for å få testet de, og husker det var så sinnsykt kaldt, men jeg måtte bare ut! Det har vært fantastisk å omfavne skiturer etter å ha blitt voksen og fått komme meg ut på eget initiativ.

IMG_20180108_103909.jpg
IMG_20180114_150557_824.jpg

Jeg husker starten på 2018 som full av tanker og energi og egentlig en ganske manisk tid, når jeg ser tilbake nå. Jeg hadde gått ut av 2017 og doblet omsetningen min fra 2016, jeg var så klar for å seile inn i et nytt år for firmaet mitt, for å få til alt. Jeg satte hårete mål, sto opp tidlig, skrev lister, hadde håp. Det jeg hadde glemt var at de første månedene i året er så utrolig stille for oss fotografer og alle andre som lever av å selge ting. Folk er blakke. Så jeg jobbet og jobbet uten å se et eneste resultat, og det ble ganske utmattende.

IMG_20180125_130719_469.jpg

Jeg bake hvetestang for første gang, puttet flere i fryseren og skulle ha de lenge, men jaggu forsvant de ganske fort! Og jeg spiste appelsin, masse appelsin. Det gjør jeg nå og. Husk å gjøre det du også! Det er nå appelsinen er på sitt aller beste.

IMG_20180128_102812_190.jpg
LRM_EXPORT_20180130_175454.jpg

Tulipaner <3 Jeg gleder meg til tulipansesongen i år <3

IMG_4724.jpg

Jeg tok også med meg Tuva ned til Mjøsa og testet et nytt objektiv og hvor gøy man kan ha det med vintersola. Elsker disse bildene fortsatt. I 2018 var jeg flink til å ta bilder selvom ingen betalte meg for det og det skal jeg fortsette med i 2019, håper jeg!

Februar

IMG_20180203_162304_395.jpg
IMG_20180204_124405.jpg
IMG_20180213_142430_008.jpg

Etter en litt manisk januar kom behovet for å ta seg pauser, for å nyte de små stundene. Og her er tre bilder med sjokolade, en fast form og to i flytende. Jeg husker det siste bildet, her hadde ryggen min takket for seg, jeg hadde så vondt at jeg ikke kunne sitte/stå/gå. Heldigvis gikk det fort over. Kroppen sier ofte i fra når du trenger en dag på sofaen, og da må man bare høre etter.

IMG_20180213_143956_784.jpg
IMG_20180226_134056_310.jpg

Lavt vinterlys som sniker seg inn i alle kriker og kroker.

IMG_20180223_104639_415.jpg
IMG_20180223_182242_293.jpg

Hytta igjen, ski igjen. Jeg gikk 1,5 mil og det var såå deilig og tilfredsstillende - masse mestringsfølelse! Som dere ser har jeg endelig startet på mitt første store strikkeprosjekt. Noragenseren!

IMG_20180212_120640_875.jpg

Jeg leste også Harry Potter i starten av året. Og det var så fint, jeg savner det allerede. Ofte når jeg er ferdig med noe er det første jeg har lyst til å begynne på nytt. Harry Potter er ikke bare for barn, og det er et herlig avbrekk hvis man er i en stressende periode. Jeg leser mye tung, sjelegranskende, trist, og vond litteratur og jeg elsker det. Men noen ganger trenger man å bekymre seg for onde trollmenn og ikke livets forgjengelighet.

IMG_5109.jpg
IMG_5309.jpg

Jeg lagde fotostudio i stua og tok skikkelige matbilder! Såå gøy! Det ble heldigvis mer matfoto i 2018 og det håper jeg det blir masse mer av, definitivt det morsomste jeg gjør.

Mars

IMG_20180228_092818_499.jpg
IMG_20180310_170517_006.jpg

Så mye jeg bakte i starten av året! Jeg er imponert over meg selv, faktisk lengter jeg etter å bake nå også. Det er kanskje vinteren som gjør det? Kaken til venstre er fra vi fikk besøk av mamma og pappa, alltid like koselig!

IMG_20180317_110745.jpg
IMG_20180326_151819_992.jpg

Så startet plante-eventyret. Jeg leste litt bøker, leste litt på frøpakker, orket ikke lese mer og kjørte på. Lærte virkelig masse! Snart skal jeg starte årets produksjon også, litt mer moderat og litt smartere enn i fjor. (Fun fact - har plantet årets første frø i dag)

IMG_20180311_165337_953.jpg
IMG_20180323_150339_388.jpg

Så kom påsken. Favoritt-teen fra Solberg og Hansen som jeg drikker litt av resten av året også. Vi var litt hjemme på Nesodden hos min familie (inkludert katten) og resten på den derre hytta jeg har snakket om, den med skiløyper :)

IMG_20180325_104122_310.jpg
IMG_20180329_144523_811.jpg

Mars avsluttet jeg med det eventyret her! Isen hadde lagt seg på Mjøsa og jeg fikk mail fra en kunstløper som gjerne ville ta bilder. En magisk opplevelse!


Hva skjer a, bloggen? Om markedsføring og å være mange ting på en gang.

Det var mye jeg tenkte når jeg startet denne bloggen, for dette er ikke mitt første forsøk på en blogg. Men kanskje noe av det viktigste var at jeg ikke ville ha en blogg med en hel haug med innlegg som startet med “Unnskyld for at jeg ikke har blogget på lenge”. Men nå har det gått et halvt år siden sist og dette blir en kort forklaring og et lite “Hei igjen!”

IMG_20181126_145145_312.jpg
IMG_20181209_151604_061.jpg

Det som skjedde var at først ble det sommer, og det ble ferie, og det ble jobb igjen. Når august kommer er jeg full av nytt håp, nye forventninger, nytt penal også videre. Jeg blir full av idéer, og jeg klør i fingrene etter å få startet. I den anledning bygget jeg om nettsiden min, som jeg også gjorde i 2017 på den tiden, og om jeg ikke tar feil, gjorde jeg også det året før der igjen. Det første først, ser den ikke bra ut? Jeg er veldig fornøyd! Ta gjerne en tour og sjekk ut!

Så fikk jeg en kommentar på et forum om hvordan jeg valgte å markedsføre meg, en såkalt "konstruktiv kritikk", og det setter jeg jo pris på (gjør jeg ikke?), men jeg blir fort litt lei meg, jeg tåler ikke kritikk så bra. Det fikk meg først til å føle at jeg ikke kommer til å få til noenting i det hele tatt noensinne, så fikk det meg til å ta litt grep og forandre litt på ting.

Midt oppi alt dette ble jeg litt forvirret og lei av denne bloggen (om jeg skal være helt ærlig mener jeg), i det siste føler jeg heller ikke at det er noen som leser den (bortsett fra deg da Ida :) ) Jeg startet denne bloggen med hovedfokus på at denne bloggen skal gi meg følgere som med tiden vil gi meg flere kunder. Men det er ikke min greie, å drive en blogg for å markedsføre. Det er min greie å drive en blogg for å lufte ut, blogge fra sjela, dele og vise frem det jeg er stolt av. 

Og det er kanskje det som er hovedproblemet med markedsføringen min, at jeg skal markedsføre meg som fotograf, men så driver jeg med hundretusen forskjellige ting, jeg elsker å lage mat, jeg elsker å strikke, skape, gå tur i skogen, lese bøker, drikke te, og dette har faktisk ikke noe med foto å gjøre. Dessuten som om ikke det var enkelt nok å skille fotografiet fra resten liker jeg å ta bilder av hundretusen forskjellige ting. Bryllup, babyer, barn, familier, kunst, arkitektur, mat, mennesker, hunder, natur, sjø, strikk, produkt, planter, meg selv, interiør. Jeg kunne sikkert hatt 10 forskjellige instagramkontoer om det ikke hadde vært for at jeg ble gal av det. Samtidig som jeg forstår at det er viktig å ha målrettet markedsføring og en klar målgruppe, vil jeg ikke føle et behov for å skjule noen av mine sider fordi de kan være negativt på andre sider. Jeg er jo hele meg samtidig. Lenge følte jeg skam over å ta bilder av babyer når jeg egentlig er kunstner. Ferdig med det, ferdig med skam.

Men jeg har tatt et lite oppgjør og laget en liten plan og fordeling. Det er ikke sikkert dere synes det er så interessant, men hvis dere er interessert i å følge meg, så har jeg delt opp kanalene på følgende måte:

Denne hjemmesiden
Her er det allerede 3 kategorier som skal være skilt på best mulig måte. I tillegg har jeg jo nettopp åpnet butikk her også!

Denne bloggen
Denne bloggen er en del av min profesjonelle hjemmeside, men jeg lar den forbli mitt "fristed" hvor det er plass for alt jeg skulle ønske og synes er interessant, samtidig som jeg vil fortsette å poste bilder fra fotograferingene mine. 

Min offisielle facebook-side
Denne vil brukes til markedsføring, først og fremst til bryllup, barn og familie, med drypp av andre prosjekt innimellom

Instagram: @fotografmnb
Denne instagramkontoen vil være fokusert på bryllup, barn og familie. Fotograferinger for privatpersoner.

Instagram: @mathildenicolinefoto
Denne instagramkontoen vil være fokusert på fotografering for bedrifter, promotering, reklame, profesjonelt. I dette innebærer også mat, artistportrett, og lignende.

Instagram: @mathildenicoline
Min private profil, også et fristed hvor du får møte meg som privatperson og alt det sammensuriumet som foregår oppi huet mitt. Mye strikking, her kommer det kanskje litt kunst også. Dette er egentlig den kontoen som vil være sterkest knyttet opp til denne bloggen. Men følg gjerne alle for min del <3 Jeg gjør mitt beste for å ikke dobbeltposte ting flere steder.

Nå er 2019 her og jeg er klar for å ta tak i denne bloggen. Ikke et sånn svært grep om den, men mer å holde den i hånda. Jeg vil blogge uten begrensninger og uten krav, akkurat som intensjonen var i første omgang. Håper dere vil fortsette med meg videre, jeg jobber med en oppsummering av 2018, en fin måte å starte 2019 på synes jeg.

Vi blogges <3

Nettbutikk + Kalender 2019

Kjære alle som en gang leste bloggen min og kanskje fortsatt gjør det? Denne bloggen er ikke nede for alltid! I første omgang vil jeg bare informere dere om at jeg i første omgang har lansert nettbutikk her på siden min! Og at her får du i år som i fjor en nydelig kalender for 2019, den ble en bestselger i fjor og jeg håper den får reise litt rundt i 2019 også!

God førjulstid alle <3 Vi snakkes snart igjen!

Søndagsfrokost

Hei fra hytta! Jeg sitter her på hytta i Fredrikstad med en kopp ingefærte, har selvsagt fått vondt i halsen midt i ferien, krysser fingrene for at det går fort over. Her er det helt late dager og påfyll av energi.

For litt siden tok jeg endel matbilder hjemme på stuebordet, blant annet av denne "søndagsfrokosten". I ferien kan vel hver dag være søndagsfrokost?

Håper dere har en fin onsdag/sommer/ferie <3


En tidlig morgen

På tirsdag våknet jeg klokken seks, jeg så at sola var oppe og hørte måkene skrike og tenkte at nå var det vel på tide å våkne. Seks var kanskje litt i tidligste laget, og jeg får som oftest panikk av å ikke få nok søvn, men bestemte meg for at hei, jeg gidder ikke være sur. Egentlig elsker jeg morgenstunden før alle andre er oppe og ute. Så jeg sto opp.

Jeg tok med meg kameraet ut og tok litt bilder av plantene, høstet en agurk, lagde meg to knekkebrød og en stor kopp te. Tok på meg min helt nye hjemmestrikkede genser (mer om den senere) og leste litt i boka jeg holdt på med (som jeg leste ut for en halvtime siden).

Ser dere at en jordbærplante og en malabarspinat har blitt kjærester?  


Juni 2018

Heiheihei! Som nevnt i alle de siste innleggene har jeg nå FERIE! Herregud, fantastisk. Jeg sitter jo her og jobber, men bare en liiten stund før ferien nytes til det fulle igjen. Ferien i år blir helt avslappet, nå er jeg på Nesodden noen dager, nøt sola masse i går, tok årets første bad, lagde lasagne til familien, i dag er det Oslo og gamle venner. I løpet av morgendagen drar jeg tilbake til Hamar, så tenkte vi å ha en uke som litt turister i egen by og omegn, utnytte bilen og kjøre litt rundt. Siste uken blir det hytta i Fredrikstad, mitt eget paradis!

Nå over til måneden som var, nemlig juni. Juni er jo den beste måneden, ikke minst fordi det er in bursdagsmåned, men også fordi det er første sommermåned, vi har på oss mindre og mindre klær, og får mindre og mindre bekymringer. Kanskje å male ting litt rosenrødt, men jeg tror de fleste kjenner at sol og sommer hjelper på humøret.

Nå er vi allerede noen dager ut i juli, og tre uker av den er jo ferie, den har jeg jo ramset opp allerede. De siste ukene skal jeg jobbe masse i butikk, men det velger jeg å ikke tenke på nå!


Akkurat nå

Tenker jeg på:
At jeg nettopp booket et kjempegøy oppdrag om bare to dager, hvor mye dette firmaet svinger opp og ned sammen med selvtilliten min. Og at så gjerne skulle ønske at jeg slapp å ha en jobb til som tok så stor del av energien.

Ser jeg på:
Jeg har begynt å se på to serier på netflix, nesten i desperasjon etter underholdning. New girl, og 12 monkeys, og de er helt ok, men jeg er ikke videre imponert over noen av de. Har dere noen gode forslag til serier tar jeg de gjerne imot!

Leser jeg:
Jeg møtte mamma i Oslo her om dagen, og hun hadde kjøpt med en bok til meg, nemlig "sjarmen med tarmen", haha. Jeg begynte såvidt til frokosten i går, men innså at jeg skal holde den utenfor måltidene. Kan jeg forresten be om et boktips til sommerferien også? 

Planlegger jeg:
Ferien som starter på mandag, og hvordan det skal bli en ferie og ikke bare ekstra tid å bruke som frilanser. Det skal i hvert fall bli hytte, som ferier alltid blir for meg, og som er er det jeg liker best!

Har jeg på meg:
Den buksa som er så digg, men har hull på knærne etter en gang jeg tryna i ekebergparken. Alkohol var ikke involvert og det gjorde så fryktelig vondt. Altså barn har virkelig god grunn til å grine av skrubbsår. Hvis jeg bretter opp buksa til en shorts ser man ikke at det er hull!

IMG_20180611_105010_589.jpg

Hører jeg på:
Jeg ble så glad av å booke et oppdrag at jeg måtte sette på noe skikkelig fint. Det ble "The tallest man on earth" som bringer meg rett tilbake til Trondheim og den kaféen jeg jobbet i der. Det er rett før åpningstid, jeg har skrudd på høy musikk, det er sterk sol gjennom vinduene og jeg tusler rundt og klargjør, koker svart kaffe, lager vaffelrøre, tar meg 5 minutter i sola før jeg låser opp døra for gjester.

Spiser jeg:
To stykk rugrundstykker med kokt egg og rabarbrasyltetøy!

Ønsker jeg meg:
En bil! Altså å ha fått førerkortet er fantastisk, og vi har lånt en bil nå, men gruer meg til å gi den fra meg igjen. 

Ser jeg fram til:
Jeg ankommer hytta i fredrikstad, får satt meg i en stol i sola med en skikkelig god bok, sitte der frem til jeg blir for varm, da kan jeg dra og bade.

IMG_20180529_132856_076.jpg

Liste stjålet/lånt fra Mariell


En varm varm sommerdag

Gooood morgen mandag. Forrige uke prøvde jeg å være litt streng igjen med tanke på frilanshverdagen. Med mai sine dødsvarme dager skled alt litt ut og mye frilanstid ble til fritid. Og det er jo klart det er jo den store fordelen med å jobbe for seg selv, bare det ikke er sånn hele tiden. Så forrige uke var full arbeidsuke, og helgen var etterlengtet, det blir det samme denne uken, men så, dere, så har jeg ferie! 3 uker! Det er mange år siden jeg hadde 3 uker sammenhengende sist. Men... Jeg har akkurat avtalt en fotografering første mandagen i ferien, og jeg holder jo på å jobbe med et bryllup. Jeg tror jeg skal sette en regel, noe sånn som maks to timer jobben pr feriedag.

Apropos de varme maidagene, en av disse tok jeg bilder av denne familien her, og dette er sånne bilder jeg nå, litt i etterkant, kjenner jeg er skikkelig fornøyd med!

Det finnes mange viltre småbarn som aldri sitter stille, eller aldri slipper flaska med såpebobler, eller aldri vil smile. Og under fotografering kan man bli litt rådvill. Men med tålmodighet og rask lukkertid får man til mye. Litt kjeks eller andre bestikkelser er også kjekt å ha. Jeg synes disse bildene ble så levende, det jeg alltid drømmer om, så naturlig og levende som mulig.


Jeg fant, jeg fant XII

Hei alle <3 Det er torsdag, jeg har vært på trening (ikke for å skryte altså) og har en sånn deilig sliten, men energisk følelse. Etter trening dro jeg innom trykkeriet for å hente to kunstprint jeg har solgt! Så utrolig gøy å selge bilder bare helt ut av det blå, fordi noen likte de og spurte om de kunne få kjøpe. Dette har jeg gitt meg en ny giv med tanke på den nettbutikken jeg drømmer om å starte. Så det kverner rundt i bakhodet. Må bare fortelle noe morsomt her: Jeg snakket litt med en trykkeriansatt om dette, og han sa "Jeg snakker med så mange kunstnere/fotografer som vil starte nettbutikk, og vi planlegger og alt, men det blir aldri noe av". Og på en måte setter jeg pris på hans ærlighet, på en annen måte gir det meg mer lyst til å bevise han feil (en dårlig oversettelse av "proove him wrong"). Og litt digg var det når han innså at bildene jeg hadde sendt til trykk faktisk var solgt allerede. Altså jeg har valgt å utdanne meg innen kunst, jeg er vant til å ikke følge de gode rådene jeg får.

Over til litt inspirasjon, jeg tenkte det er fint å ha litt tematikk på disse "Jeg fant, jeg fant"-innleggene, forrige gang var det en samling av innlegg med god stemning. Denne gangen tenkte jeg vise frem litt illustrasjon, både noen favoritter jeg har hatt lenge og noen nyoppdagede!

Hiller Goodspeed - Nyoppdaget, elsker at man kan gjøre noe så enkelt så fint.

Sally Nixon - Nyoppdaget, hverdagen er det aller fineste <3

Ruby - Gammel favoritt, full av humor

Mari Andrew - Gammel favoritt, vakkert alt sammen.


Edvard med familie <3

Jeg vet ikke om jeg trenger å skrive noe særlig til disse bildene? Se på han her da <3 Endelig fikk jeg være med på nyfødtfotografering igjen, 13 dager gammel. Så utrolig koselig!

Jeg har møtt ganske mange søsken i det siste, i ca denne alderen. Og det er både veldig gøy og veldig utfordrende. De største er stolte av å ha fått en lillesøsken, men også litt sjalu. Jeg har opplevd flere ganger at de bare dytter dem vekk når de skal prøve å ha dem på fanget. Uansett synes jeg metoden vi har brukt på de nederste bildene funker veldig fint!

Lille lilje babyteppe

Her kommer det ei litta strikkeblogg! Jeg tenkte jeg skulle skrive litt mer om strikking, da dette har blitt noe jeg gjør så og si daglig og elsker. Nylig strikket og leverte jeg dette babyteppet, jeg er på ingen måte noen rask strikker og brukte over to måneder. 

Teppet heter Lille lilje babyteppe, oppskriften er laget av Marianne J. Bjerkman, se hennes instagram her, og her får du kjøpt oppskriften på dette teppet. Jeg var veldig spent på hvordan jeg kom til å takle det som tilsynelatende er et ganske avansert mønster. Jeg har strikker litt mønster før, men ikke noe særlig av denne typen. Det som jeg tenker, nå har jeg strikket noen oppskrifter og flere ganger leser jeg igjennom på forhånd og tenker "Dette klarer jeg aldri", men så er det bare å ta linje nummer 1: "Legg opp masker", ok, det klarer jeg, så tar vi neste steg. To rett, ja det klarer jeg også, et kast, jaa, sjekker youtube, ja det skal jeg klare, tre vrang, ok. Også videre, skjønner greia? Søker opp alt jeg ikke skjønner, spør noen jeg kjenner når jeg ikke skjønner youtube. Aller mest stolt er jeg vel av fletta på siden, noe jeg alltid har sett på som det vanskeligste (psst, det er ikke så vanskelig!)
Og ja, som sagt strikker jeg ikke særlig fort, og når babyen plutselig kom måtte jeg bare felle av. Det ble ikke så stort som planlagt, men så er jo babyer bittesmå også. Jeg elsker denne fargen og kunne hatt den på alt. Garnet er faktisk fra Nille, første gang jeg prøver meg på "billiggarn", men har hørt mye positivt om det nye garnet. Det er merinoull, og jeg er ganske fornøyd, tror allikevel jeg skal holde meg til "dyrt" garn til prosjekter fremover. Det tar så mye tid, og da er det trist at det ikke er topp kvalitet når jeg er ferdig. Dessuten er jeg så treig så det blir ikke så store utgifter. Kjøpte garn til en genser til meg selv i januar og fikk vondt i magen av prisen, men den har gitt meg strikkeglede i snart 6 måneder, så da får det være greit.


Till i get it right

Hei dere! De siste ukene har vært helt ville, det har skjedd så mye og jeg har vært så stressa i hodet. Selvom mesteparten er bra, f.eks. har jeg fått lappen og hatt bursdag! I går følte jeg plutselig et kall og tok et par bilder med (et av mine) analoge kamera, kanskje vil kunsten litt tilbake i hverdagen min? Det hadde vært fint <3 

I den anledning viser jeg dere litt kunst! Dette er en fotoserie som begynte som et "dag til dag" prosjekt, egentlig et 365dagers prosjekt, men det varte bare 4 måneder, poenget er at jeg fikk en veldig fin liten serie ut av det. Det er klart at ikke alle bildene funket like bra, men sammen viste de noe helt eget. En egen ærlighet og hverdag. Mange av det ble selvportretter, som overhodet ikke var min intensjon fra starten av, men slik det endte opp. Noe av hovedpoenget mitt var å produsere uten for mye tanke bak, og uten begrensninger. Altså ikke føle at noe var for teit eller dumt eller stygt, bare ta bildet.


Mai 2018

Så var mai over og plutselig skyllet juni over oss. Mai har vært lang, er det ikke bare helt sinnsykt å tenke på at i starten av mai var det SNØ? Det har vært en måned med unntakstilstand, "vi aner ikke hva som skjer, men vi nyter det så lenge vi kan". Det har gått fra "sommeren kommer aldri" til "Sommeren er her allerede". Jeg har opplevd masse, blant annet et nydelig bryllup, innspurten på førerkortet og talløse timer på balkongen!

Nå er juni her, juni er bursdagsmåneden min! I dag har det vært en mye kaldere dag enn i går, og jeg tror ikke jeg er det eneste som synes det er litt deilig? Som å få puste igjen. Håper det blir litt regnvær for å gjøre det stakkars gresset litt grønnere, men tar gjerne mangemange flere soldager! 


Balkongoppdatering

Hei hå! Jeg legger merke til at vi alle er mindre på skjerm om dagen, det er mindre aktivitet på instagram og færre nye blogginnlegg. Og det er jo selvfølgelig bare et godt tegn, tenker ikke dere? På at livet prioriteres!

Jeg følte for å vise frem balkongen min litt, da jeg tror sist oppdatering var når plantene fortsatt sto inne. Jeg brukte lang tid på å venne de til uteluft, først bare et par timer om dagen, så flere timer, så hele dagen, så hele døgnet. Jeg tror de var uteplanter fra ca 12. mai.

Og nå har de tatt over balkongen vår! Det er ca en uke siden jeg tok disse bildene og nå ser det jo enda større ut. Dette været har virkelig gjort underverker. Og det er faktisk opptil flere agurker på gang allerede. Den ene naboen vår snakket til oss over rekkverket i går for å si hvor fint vi hadde fått det, og det er så utrolig koselig når folk sier snille ting til hverandre uoppfordret. Da blir man ekstra glad.
Vi har alle urter jeg kunne finne i stativet, det er malabarspinat som vokser seg høyere og høyere, i går kjøpte vi et nytt klatrestativ til de. Det er alt for mange tomatplanter, både vanlig tomat og bifftomat. Det er agurker, det er paprika og rosenkål. Og chili! Og en potterose så klart, alt er plantet fra frø bortsett fra sistnevnte potterose og rosmarin (etter mange forsøk på rosmarin har jeg gitt opp). Det har bare blitt en samling av alle pottene jeg kunne finne i en bra størrelse, så ingen gjennomgående tematikk. Men se på de fine trekassene som Jo Sigve har snekret! De er selvvannende og har hjul og jeg elsker de!

Aah, dette føles som en drøm. Det har vært mye jobb, men enda mer glede.

Kunstnerportrett: Bjørnulf Dyrud

Hei og god mandag, her kommer en bildeserie jeg tok av Hamarkunstner Bjørnulf Dyrud.

Bjørnulf maler abstrakte malerier og har levd som kunstner siden 90-tallet, utrolig hyggelig og kul fyr!


Bøkene om Ingrid Barrøy

Jeg vet ikke helt hva som skjedde med bokoppsummeringene mine, men de klarte ikke helt å holde følge, og noen bøker var vanskelig å mene noe om. Men nå skal jeg prøve å få med noen innimellom, ikke alle bøkene jeg leser, men i hvertfall de jeg liker skikkelig godt!

Så først kommer altså disse, bøkene om Ingrid Barrøy. Faktisk har jeg en hel bok igjen om Ingrid Barrøy, og kanskje burde jeg ventet til jeg også har lest den før jeg skrev dette innlegget, men pyttsann. Roy Jacobsen er en av mine favorittforfattere, han skriver så utrolig vakkert om helt hverdagslige ting. Den første boken "De usynlige" leste jeg for flere år siden uten noen form for forventninger, jeg elsket den fullt og helt. Etter det har jeg gledet meg sånn til å lese "Hvitt hav", men drøyet det (kanskje for å spare den?). Nå lånte jeg den på biblioteket og i samme slengen tok jeg med nr 1 og leste den på nytt. Og da ble jeg selvfølgelig litt nervøs for at den ikke var så fin som jeg husket (jeg er alltid litt nervøs for mine egne forventninger), men det var det ingen grunn til! Jeg elsket den like mye som sist og slukte den sammen med "Hvitt hav".

Ingrid vokser opp på øya Barrøy sammen med sin nærmeste familie, de er alene på øya. En øy et sted langt nord med en rotur på over en time inn til land. De er øyboere med alt som følger med det. De har dyr og land og sjø og fisk. "De usynlige" handler om Ingrids oppvekst, "Hvitt hav" om en tid litt senere under slutten av andre verdenskrig og videre imens Ingrid blir eldre og voksen.

IMG_0283.jpg

Og det er ikke så lett å sette ord på hvorfor, hva det er som gjør de så fine. Det er noe med hverdagen, og språket, jeg elsker språket til Roy Jacobsen. Det står så mye mellom linjene som man forstår uten å ha lest det. Og det er setninger som kanskje ikke gir mening, men du forstår allikevel. Livet på øya kan virke som et evig slit det må være en drøm å komme seg bort ifra, men man har full forståelse for Ingrids evige lengsel tilbake dit. Bøkene handler kanskje mest av alt om tilhørlighet.

IMG_0288.jpg